KAJ JE JOGA? KAKO PRIČETI Z JOGO?

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

 

Kako očistiti in vzdrževati nož Opinel?

Opinel – kaj izbrati? Karbon ali jeklo? Kako očistiti in vzderževati nož Opinel

 
 

Če ste ljubitelj kampiranja, pohodništva, ribolova ali preprosto ljubitelj žepnih nožev, znamko Opinel zagotovo poznate. Že več kot 130 let Opinel v Franciji proizvaja kakovostne žepne nože, ki so znani po svojem ikoničnem dizajnu in zanesljivosti.

Opinel – kaj izbrati? Karbon ali jeklo?

Opinel vsi poznamo po njihovih žepnih nožih. En model v različnih dimenzijah. Oz. en model v različnih dimenzijah in z izbiro rezila iz karbona ali nerjavečega jekla. Ta ikoničen pipec uporabljamo v kuhinji, na pohodu, kampiranju,…skratka ni priložnosti v kateri ga ne bi potrebovali.

 

Katero rezilo izbrati? Karbon ali nerjaveče jeklo?

Razlike med obema vrstama rezil vam razjasnimo sedaj. In tako vam bomo pomagali izbrati tisto, ki je primernejše za vaše potrebe.

Karbona

Rezila iz karbona, ogljikovega jekla, mehkejšega jekla z visoko vsebnostjo ogljika, so bolj dovzetna za oksidacijo, jih je pa lažje brusiti in zato zahtevajo nekoliko več vzdrževanja. Karbonska rezila so narejena iz zlitine železa in ogljika. Cenjeni so zaradi svoje sposobnosti, da ohranijo oster rezalni rob in vzdržljivosti tudi po večkratni uporabi. Karbonska rezila so znana tudi po enostavnem ostrenju. Pravzaprav je njihova trdota pogosto nižja od trdote nerjavečega jekla (pa čeprav krožijo govorice, da je karbon trši), zaradi tega jih je lažje ostriti.

Vendar so rezila iz ogljikovega jekla bolj dovzetna za korozijo kot rezila iz nerjavečega jekla. Če niso primerno vzdrževana, lahko zarjavijo in na rezilu ostanejo madeži. Poleg tega se karbonsko rezilo sčasoma nagiba k patiniranju. Kar lahko vašemu nožu doda rustikalni čar, lahko pa tudi vpliva na kakovost reza, če ga ne čistite redno.

Nejraveče jeklo

Rezila iz nerjavečega jekla, tršega jekla z dodatkom kroma, dajejo boljšo odpornost proti koroziji in zahtevajo manj vzdrževanja. Rezila iz nerjavečega jekla so izdelana iz zlitine železa, ogljika in kroma. Cenjeni so zaradi svoje odpornosti proti koroziji in enostavnega vzdrževanja. Rezila iz nerjavečega jekla imajo tudi daljšo življenjsko dobo kot karbonska rezila, ker so manj nagnjena k obrabi.

Vendar jih je zaradi trdote težje nabrusiti kot karbonska rezila. Rezila iz nerjavečega jekla prav tako hitreje izgubijo svoj rezalni rob kot karbonska rezila. Če svoj nož uporabljate redno, ga boste verjetno morali pogosteje brusiti.

Torej, kakšen nož izbrati?

Vaša izbira bo odvisna od vaših potreb in uporabe. Če iščete nož, ki ga je enostavno nabrusiti in ste pripravljeni zanj redno skrbeti, je karbonsko rezilo verjetno najboljša možnost za vas. Če iščete nož, ki zahteva manj vzdrževanja in je bolj odporen proti koroziji, potem je rezilo iz nerjavečega jekla verjetno bolj primerno.

Vsekakor si je treba zapomniti, da je nož Opinel kakovostno orodje, ki lahko ob pravilnem vzdrževanju zdrži leta in leta. Ne glede na to, katero rezilo izberete, ga previdno uporabljajte in redno čistite, da podaljšate njegovo življenjsko dobo.

Vzdrževanje in čiščenje Opinel nožev

 

Vzdrževanje nožev Opinel

Da bi ohranili kakovost in podaljšali življenjsko dobo žepnih nožev Opinel, je nujno, da zanje primerno skrbite.

  • Redno brušenje rezila je ključnega pomena za ohranjanje kakovosti rezanja vašega noža Opinel. Za brušenje rezila uporabite brusni kamen. To je zelo enostavno “orodje”. A brušenje nožev ni vedno preprosto: uporabiti morate pravo orodje in poznati prave tehnike, da si zagotovite njihovo brezhibno ostrino.
  • Uporabite vlažen brusni kamen. Za najboljše rezultate je pomembno ohraniti prvotni kot ostrenja rezila (približno 20°).
  • Torej, prvi korak je, da kamen pred uporabo za nekaj minut namočite v vodo, da se dobro prepoji. Ko kamen zmočite, se morebitni jekleni opilki na kamnu in kameni prah ne zamašijo v pore kamna.
  • Priporočljivo je, da je med rezilom in kamnom kot 20°, da ne poškodujete rezila ali rezalnega roba. Če želite zagotoviti, da je kot res 20°, preprosto položite palec na zadnjo stran rezila in ga naslonite na kamen.
  • Nato premaknite nož navzven z rahlim pritiskom in po celotnem rezalnem robu. Če nož redno brusite, bo dovolj 5 potegov. Nato obrnite nož na drugo stran in ponovite postopek, tokrat položite kazalec na zadnjo stran rezila, da ohranite kot 20°.
  • Če se kamen začne sušiti, ne oklevajte, ponovno ga zmočite.
  • Kamen lahko včasih pusti majhne usedline na rezilu noža, majhne bele sledi zaradi teksture kamna. Zato je pomembno, da nož po končanem brušenju očistite z vodo in ga obrišete s krpo.

 Oglejte si kratek video kako nabrusiti vaš nož. Pri nas lahko dobite Opinel brusni kamen, seveda pa lahko uporabite tudi kakšnega podobnega.

Oljenje noža

Nož lahko naoljite tudi z navadnim jedilnim oljem. Uporaba olja je pomembna za zaščito rezila, varnostnega obročka in ročaja vašega noža Opinel. Olje pomaga preprečevati rjo in korozijo ter pomaga zaščititi tudi les ročaja. Na rezilo in ročaj nanesite majhno količino olja in ga enakomerno razmažite z mehko krpo. Pazite, da na nožu ne ostane odvečno olje, saj lahko pritegne umazanijo in prah. Pri tem pa uporabite krpico iz microfibre.

Oljenje ročaja

Ročaj (seveda tudi rezilo) noža Opinel po vsaki uporabi temeljito očistite z vročo vodo. Uporabite mehko gobico, da odstranite umazanijo. Pazite, da nož temeljito posušite (to je še posebej pomembno pri karbonskih rezilih), preden ga shranite. Izogibajte se uporabi, stiku abrazivnih izdelkov in agresivnih detergentov, ki bi lahko poškodovali ročaj in rezilo.

Pomembno je tudi na kakšni rezalni površini uporabljate svoj Opinel nož. Da bi ohranili vse rezalne lastnosti vašega rezila, vam svetujemo, da ne delate na trdi površini (steklo, marmor, keramika itd.). Kolikor je le mogoče, dajte prednost površinam, kot so lesene ali plastične rezalne deske za živila.

Svoj nož vedno perite ročno. Uporaba pomivalnega stroja lahko poškoduje rezilo!

Vzdrževanje in čiščenje Opinel nožev

Še en namig

Omenili smo, da so karbonska rezila bolj dovzetna za korozijo. Če se na rezilu vašega karbonskega rezila pojavijo madeži in jih ne morete odstraniti z mehko krpo in oljem, potem lahko poizkusite s posebno “radirko”. Po takšni radirki povprašajte pri mojstrih, kateri se ukvarjajo z brušenjem nožev ali pa pišite nam in vam bomo priskrbeli takšno radirko.

Da bi vaš žepni nož Opinel ohranili v najboljši “kondiciji”, je pomembno, da ga pravilno tudi shranite. Izogibajte se puščanju noža na neposredni sončni svetlobi ali na vlažnih mestih. Hranite ga na suhem in varnem mestu! Ter stran od otrok.

 
 
 

Pogosta vprašanja o nožih Opinel

Mnogi se tudi sprašujete: “Kdaj moram nabrusiti nož?”

To je predvsem odvisno od uporabe in tudi od občutka posameznika. Morda boste opazili, da nož bolj seka kot reže in da je čas, da ga nabrusite. Čeprav ni pravila, priporočamo, da to počnete redno, da zagotovite najboljšo možno ostrino noža.
Pomembno je tudi vedeti, da je možno nož nabrusiti pred ali po uporabi. Včasih boste pri rezanju hrane morda opazili, da je treba rezalni rob nabrusiti.

Preprosto očistite nož, ga obrišite, nabrusite in znova obrišite, preden nadaljujete s kuhanjem, rezanjem. Nož mora biti pri brušenju vedno čist. Po brušenje očistite tudi brusni kamen, da z njega odstanite ostanke opilkov.

Ali veste, da nekaterih nožev ne moremo brusiti sami. Katere vrste nožev je sploh mogoče brusiti?

Upoštevajte, da nekaterih nožev ni mogoče nabrusiti doma. To velja za nazobčane nože, nože za kruh in lupilnike. A je pomembno, da zanje poskrbite vsakič, ko jih uporabljate. Da jih po vsaki uporabi očistite in osušite. Med uporabo pazite, da ne poškodujete rezila.

Po drugi strani pa se lahko nabrusijo kuhinjski, namizni, vrtni in otroški noži, ki imajo gladko rezilo. Tudi škarje in nože z zaobljenim rezilom: le natančno morate slediti rezalnemu robu in zaobljenosti. Nabrusimo lahko tako rezilo iz nerjavečega jekla kot rezilo iz ogljikovega jekla (karbon). Ker pa ima ogljikovo jeklo (karbon) nekoliko nižjo trdoto, ga bo lažje ostriti in potrebnih bo manj potegov.

Kakšen brusni kamen uporabiti?

Brusilni kamen je naravni element, ki prihaja predvsem iz kamnolomov in je pogosto sestavljen iz peščenjaka ali skrilavca. Kamni se med seboj razlikujejo po vrsti zrna, ki jo imajo. Dejansko so nekateri bolj grobi v smislu zrnatosti in se bodo uporabljali za brušenje najbolj poškodovanih nožev, drugi pa so finejši in vam omogočajo, da brusite katero koli vrsto nožev, pri čemer porabite več časa zanje.

 

 
 

Recepti Opinel

Za konec pa nekaj poslastic iz Francije! Slastni recepti za vaše brbončice.

Cvetačina nabodala

Sestavine:

  • 1 manjša cvetača
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice limoninega soka
  • 1 žlička karija v prahu
  • petršilj
  • origano
  • 150 g grškega jogurta
  • sol in poper

Recept Opinel Cvetačina  nabodala

Cvetačo narežite na cvetove, nato pa cvetove še razpolovimo. Kuhamo jih 3 minute v rahlo osoljeni vreli vodi. Vodo odlijemo in jih na hitro položimo v posodo z zelo mrzlo vodo. Nato jih posušimo in odvečno vodo osušim s krpo ali z vpojnim papirjem.

V manjši skledi zmešajmo olivno olje, limonin sok, kari, sol in poper.

Cvetačne cvetke nataknimo na nabodala, pri čemer odrezane strani vedno položimo na isto stran. Nato jih premažimo z dišečim oljem.

Preostalo dišeče olje zmešamo z jogurtom.

Ponev močno segrejemo. In nabodala popečemo na obeh straneh.

Nabodala položimo na krožnike in jih potresemo s peteršiljem in origanom.

Postrezimo z jogurtom.


Sezonski Ratatouille z dodatkom kaper, rozin in kisa

Čudovita samostojna jed. Topla ali hladna. Ali kot priloga k mesu ali ribam na žaru.

Sestavine:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 jajčevca
  • 2 bučki
  • 3 paradižniki
  • 2 čebuli
  • olivno olje
  • sol in poper
  • 2 žlici trsnega sladkorja
  • 2 žlici rozin
  • 5 cl vinskega kisa
  • 2 žlici vloženih kaper

Recept Opinel Sezonski Ratatouille  z dodatkom kaper, rozin in kisa

Operimo zelenjavo. Paprikam odstranimo peclje in semena ter jih narežemo na trakove. Paradižnik olupimo in narežemo na majhne kocke. Jajčevca in bučki narežemo na majhne koščke. Olupimo in sesekljamo čebulo.

V ponev dodamo olivno olje in čebulo. Prepražimo. Nato prepraženo čebulo odstavimo in jo shranimo za kasneje v manjšo posodico. Enako naredimo za papriko, bučkami in jajčevci. Ko je vsa zelenjava popečena, jo zložimo v lonec, dodamo paradižnik, sol in poper ter premešamo.

Nato se lotimo kuhanja. Kuhamo približno dvajset minut na majhnem ognju. Nato dodamo sladkor in rozine ter nadaljujemo s kuhanjem 10 minut. Na koncu dodamo še kis in kapre in kuhamo še nekaj minut na majhnem ognju.

Namig:
Količine zelenjave lahko prilagodimo glede na velikost zelenjave, glede na tisto kar imamo v košari ali vrtu! Lahko se poigramo z barvo paprike in bučk, dodamo nekaj zelene, namesto klasičnega vinskega kisa uporabimo balzamični ...


Namaz s koščki praženih lešnikov

Domač namaz ima vse! Hitra priprava, okus čokolade, praženi lešniki za hrustljavost in kanček medu za sladkobo. Mmmmm……

Sestavine:

  • 100 g temne čokolade za kuhanje s 70% kakava
  • 80 g lešnikovega pireja
  • 10 cl lešnikovega mleka
  • 1 žlica medu
  • 40 g celih lešnikov

Recept Opinel Namaz s koščki  praženih lešnikov

Najprej pripravimo lešnike. V segreti ponvi med stalnim mešanjem nekaj minut pražimo lešnike. S kuharskim nožem jih drobno zdrobimo.

V večjo stekleno ali inox posodo damo na koščke narezano temno čokolado, lešnikov pire*, mleko ter med.
To posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo, tako da se dno posode ne dotika vode. Mešajmo, dokler se čokolada ne stopi. Odstavimo z ognja in dodamo zdrobljene lešnike.

Še vročo zmes prelijemo v čist kozarec in pustimo, da se ohladi. Ta namaz hranite nekaj dni na hladnem.

Za lešnikov pire potrebujemo le lešnike. Lešnike položimo na pekač in jih 15-20 min pražimo v pečici na 180°C. Vmes jih po potrebi premešamo. Nato jih zavijemo v krpo in jih “pregnetemo”, da odstopi lupinica. Hladne lešnike stresemo v blender. Miksamo 7 – 10 min. Zato, da lešniki spustijo olje in tako nastane gledek pire.


Jabolčna pita

Preprosta jabolčna pita, ki bo navdušila prav vse. Odlična sladica, da se lotite priprave skupaj z vašim malčkom.

Potrebujemo:

  • 120 g masla
  • 200 g moke
  • 5 jajc
  • 20cl vode
  • 3 jabolka
  • 1 limona
  • 100 g sladkorja v prahu
  • rjavi sladkor

Najprej pripravimo testo. Maslo narežemo na več kosov in ga z rokami v skledi zmešamo z moko. Dodamo rumenjak in vodo. Mešajmo, vedno z rokami. Testo pregnetemo in pustimo počivati.
Medtem pripravimo jabolka. Jabolka olupimo. Prerežimo limono in jo vtrimo ob jabolka. Jabolka nato narežemo na rezine.

Na delovno površino damo nekaj moke in nanjo razporedimo testo. Razvaljamo. Testo damo v pekač in nanj razporedimo jabolka.

V posodi zmešamo 4 jajca in sladkor v prahu. Da dobimo gladko zmes. Zmes vlijemo v posodo. Posujemo z nekaj rjavega sladkorja.

Pito postavimo v pečico za 20 minut na 180 stopinj.

Pito potresemo še s sladkorjem v prahu.

Bon appétit!
 
  1. Kuhinjski nož Opinel Chief Intempora No 218
    Cena: 49,46 € Običajna cena: 54,95 €
  2. Outdoor žepni nož Opinel
    Cena: 24,75 € Običajna cena: 27,50 €
  3. DIY – Do it yourself! žepni nož Opinel
    Cena: 20,83 € Običajna cena: 24,50 €
  4. Lupilec za krompir, jabolko…
    Cena: 8,05 € Običajna cena: 11,50 €
  5. Naravni brusni kamen Opinel
    Cena: 8,50 €


Zakaj JogaLine?

Ocenjeno 4.9 od 5 na podlagi 448 ocen na

Pod imenom JogaLine se skriva mnogo več kot le joga. JogaLine - prva joga trgovina v Sloveniji.

Za vas poskrbimo za vse prijetne aktivnosti. Ponudba opreme za jogo,
joga blazine, pripomočki za jogo (vadri, trakovi),
pripomočki za meditacijo,oblačila za jogo in športne vadbe ...

Tu smo za vas. S kvalitetnimi in trajnostnimi produkti.
Imate vprašanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Vse pravice pridržane